Orígens de la ruta dels Indians de Torredembarra
Com en altres viles costaneres de Catalunya, a Torredembarra hi trobarem una rica herència del passat indià. Van ser molts els torrencs que van anar a buscar un futur millor a l’altra banda de l’Atlàntic. L’acabament de la Guerra de Successió (1700-1714) va tenir una conseqüència indirecta per a la vila que va acabar convertint-se en una població oberta al comerç. Les noves autoritats borbòniques van sostreure el dret d’entrada de mercaderies a la duana marítima de Tarragona i el van concedir en exclusiva a Torredembarra. A partir de llavors, la localitat va atraure comerciants d’altres localitats del Camp de Tarragona i també d’Itàlia. Però també un gran nombre de torrencs, fins llavors pagesos o mariners, van dedicar-se al comerç marítim.
El 1771 el port de Tarragona va recuperar el dret d’entrada. Set anys després, el rei Carles III va promulgar el Decret de Lliure Comerç i va començar l’emigració catalana cap a Amèrica. En el llibre parroquial de 1786 trobem que aquell any hi havia 125 torrencs a Amèrica. Els experts apunten que hi van anar bastants més. Algunes fonts apunten a 500. Fins a mitjan XIX van ser molts els torrencs que van viatjar a l’altra banda de l’Atlàntic.
Les principals cases relacionades amb el món indià que podreu trobar al carrer d’Antoni Roig són: la casa pairal dels Casas, Ca l’Huguet, la casa natald’Antoni Roig, Cal Gallart, Cal Panxo, Cal Tarragoní, Cal Siesa i Cal Ventura Marxant.